Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Сърбия намаляват

Според най-новите данни от завършилото наскоро преброяване в Сърбия, в Цариброд и прилежащия му район са били преброени 10558 души, което е с 1000 по малко в сравнение с 2002 г. Броят на домакинствата в Цариброд е 4000.
Петнайсет процента от населението в района на Цариброд е ангажирано в селското стопанство, но безработицата остава сериозно препятствие пред местната икономика, която практически и не съществува.

Кметът на Цариброд Веселин Величков, който коментира цифрите от преброяването и спада на населението, заяви, че "в сравнение с други райони на Сърбия, резултатите са добри, но не и окуражаващи".

В Босилеград са били преброени 8461 души и 5242 домакинства. В сравнение с 2002 г., в града са живели 9931 човека, което е и най-сериозния спад в районите, в които живеят етнически българи в Сърбия.

През 2002 г. официалната статистика в бившата СР Югославия бе преброила 20000 българи, а сегашните цифри показват, че броят на сънародниците ни в Сърбия намалява и това става със сериозни темпове.

Официалните данни от преброяването в Сърбия ще бъдат известни на 15 ноември.

Информацията е на кореспондента на БНР в Белград Николай Кръстев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна