Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наблюдатели: Констатирахме сериозна некомпетентност на изборната администрация

Снимка: Архив

Констатирахме драстично непознаване на изборното законодателство, сериозна липса на компетентност от страна на изборната администрация. Много е важно да има анализ и да бъдат взети мерки. Когато администрацията не е компетентна, се отваря място за всякакъв тип манипулации, каза в "Преди всички" Диана Ковачева от "Прозрачност без граници". На втория тур организационните нарушения бяха два пъти по-малко, но това се дължи и на шума, който беше вдигнат. Но е тревожно нарастването на сигналите за купуване на гласове. Процентът нарасна от 5 до 30 процента до втория тур. Устойчива е тенденцията за нарастване на сигнали за контрол върху вота. На места организационните нарушения са дали основания за такъв контрол.

През последните 15-20 години проблемът със списъците стои, сега се видя и проблемът със забранителните списъци. Констатираме едни и същи проблеми и не успяваме между два избора да ги решим, каза още  Ковачева.

Факт е, че за пръв път управляващата партия печели избори. Това поражда съмнения. Другото е, че вътрешният министър е шеф на предизборния щаб. Чисто от морална гледна точка това е неправилно. Този, който трябва да гарантира честността на партиите, ръководи щаба на една партия, каза Алексей Пампоров от "Отворено общество".  

Членовете на ЦИК трябва да подадат оставки. Част от хаоса на първия тур се дължеше на късно решение за удължаване на изборния ден. После чакахме дълго обявяването на резултатите. Това също поражда съмнения. Голяма част от административните нарушения бяха поради некомпетентност, каза още Пампоров. 

Цялото интервю на Таня Величкова и Силвия Великова с Диана Ковачева и Алексей Пампоров чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени