Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовото министерство иска закриването на Държавния резерв

Снимка: БГНЕС

В сряда финансовото министерство ще внесе проект в Министерския съвет за закриване на Държавния резерв. Това заяви  в Капитан Андреево вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Според него закриването се налага, тъй като резервът, в който работят 600 души, е тежка и неефективна структура, която харчи между 80 и 90 милиона лева годишно.

Дянков съобщи още, че кметовете на общините ще получат още в понеделник писма, в които се иска 15-процентно съкращение в администрациите. Който откаже, няма да може да вземе допълнителни субсидии през годината. По думите на министъра през последните години вместо да намаляват, щатните бройки в общините са се увеличили с 6 на сто. 

По въпроса за бюджета Симеон Дянков посочи, че той е такъв, какъвто е и трябва да се изпълнява. Според него, ако някой от министрите се оплаква, може да си потърси друга работа.

В същото време стана ясно, че бюджетът предвижда за първи път животновъдите да получат 60 милиона лева държавни субсидии.

Председателят на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Станимир Пеев каза, че от "Хоризонт" научава за намерението за закриването й:

Това го чувам от вас, не съм запознат. Нищо не мога да кажа. Изявления никакви няма да давам, въобще не искам да обсъждам нещо, което за първи път чувам и тотално ми е неясно какви са мотивите и защо е казано. Нашата работа се вижда от обществеността. Това, което ми казвате, ме учудва и нищо друго не мога да кажа.

Държавният резерв е на подчинение на кабинета и отговаря за контрола и съхраняването на държавните резерви и запаси като горива, химикали, хранителни стоки, лекарства. Създаден е още през 1950 година.

Информация на Дора Атанасова и Нели Тодорова

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени