Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрантите от парка "Зукоти" в Ню Йорк се готвят за сурова зима

Снимка: БГНЕС

Участниците в кампанията "Окупирай Уолстрийт" в Ню Йорк се готвят за сурова зима, издигайки военни палатки, в които могат да издържат при доста мразовито време, съобщи Асошиейтед прес. Палатки започнаха да никнат още вчера, като първата беше предназначена за лекарите, а втората - за жените. В парка "Зукоти" в Манхатън вече са издигнати три такива палатки, строят се още четири, а са поръчани 20, каза един от протестиращите, уточнявайки, че те струват общо към 25 000 долара, събрани чрез дарения.

Неочаквана помощ за демонстрантите дойде от профсъюзите, които обявиха, че са събрали дарения на стойност 50 000 долара, предназначени за специално зимно облекло, одеяла и оборудване за протестиращите, допълва ИТАР-ТАСС. Ако се съди по графика в уебсайта на кампанията, демонстрантите смятат да протестират поне до 2025 г. - последната им акция е планирана за 26 октомври 2025 г., отбелязва руската агенция.

Много нюйоркчани обаче чакат с нетърпение "окупаторите" да се приберат по домовете си. Градската управа получава все повече оплаквания за нарушения на обществения ред. Хората, живеещи близо до "щаба" на кампанията недоволстват, че протестиращите денонощно бият барабани и не спазват хигиенните норми, а протестиращите не допускат полиция в лагера си. Компанията собственик на парка "Зукоти" не разрешава там да се издигат палатки, но още не е упражнила правата си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени