Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Ню Йорк: Първата поправка не дава право на никого да превзема паркове

Полиция разпръсква протестиращите в парка "Зукоти"
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Нюйорската полиция накара протестиращите от движението "Окупирай Уолстрийт" да напуснат парка "Зукоти", където те бяха издигнали палатки през септември. Над 70 души бяха арестувани при операцията, извършена късно през нощта, но повечето демонстранти напуснаха парка доброволно. Причината за опразването на парка е свързана с необходимостта той да бъде почистен, защото е станал нехигиеничен, обясниха властите.

Един от демострантите - 18-годишният студент Христо Войнов, разказа за Би Би Си, че в момента обстановката около парка е спокойна, но има много напрежение.

Много хора са разгневени, много хора просто се опитват да разберат какво става. Има полицаи навсякъде. Горе-долу пред всяка бизнес сграда има поне по един-двама полицаи, за да гарантират, че всичко е наред. Всяка улица в рамките на две пресечки около парка бива барикадирана. Никой не може да мине наблизо. И въпреки че нещата са много спокойни засега извън парка, не мога да кажа това за вътре в парка, има много напрежение, обясни студентът.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг защити решението на властите да разтурят лагера на демонстранти от движението "Окупирай Уолстрийт". Той подчерта, че е имало конфликт между защитата на публичното здраве и правата на протестиращите съгласно Първата поправка на американската Конституция, която гарантира свободата на изразяване.

За съжаление паркът се превръщаше в място, където хората не идваха да протестират, а по-скоро да нарушават закона и в някои случаи да нараняват други хора. Имаше съобщения за заплашени компании и оплаквания за шум и нехигиенични условия, които имаха сериозно влияние върху качеството на живот за жителите и предприятията в този сега процъфтяващ квартал. Мнозинството от демонстрантите бяха мирни и отговорни, но неуместно малцинство не беше. След като броят на протестиращите се увеличи, това създаде нетърпима ситуация, каза Блумбърг на специална пресконференция в Ню Йорк.

Кметът подчерта, че Първата поправка дава право на всеки жител на Ню Йорк да се изказва, но не дава право на никого да спи по парковете или да ги превзема, така че останалите хора да не могат да се възползват от тях.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени