Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция започват демонстрации в памет на загиналите през 1973 г. студенти

Студентска демонстрация в Атина
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Силни полицейски части охраняват центъра на Атина и Солун, където започват масови демонстрации в памет на загиналите студенти през 1973 г. Днес протестът е срещу правителствените мерки за съкращение на бюджета, както и високата безработица сред младите хора. Гърция е пред финансов колапс поради замразяване на кредиторската помощ към Атина.

Правителството на Лукас Пападимос, което вчера получи вот на доверие в парламента, очаква оценка и от младите хора на Гърция. Започват студентските демонстрации за годишнината от кървавите събития в Политехниката преди 38 години. Днес студенти и ученици протестират и срещу високата безработица на завършилите висше образование. За първи път министърът на образованието не участва в отбелязване на годишнината, поради опасност от остра реакция на студентите срещу новия образователен закон.

Демонстрациите се охраняват както от полиция, така и от самите студенти, за да не се допуснат анархисти, които всяка година създават размирици. Към студентите се присъединиха и младежките организации на леви партии, които настояват за промени в споразумението за финансиране на страната от еврозоната.

Информация на кореспондента на БНР в Гърция Катя Пеева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна