Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха над 300 души при масовите протести в Москва

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Нови масови протести срещу резултатите от изборите бяха организирани снощи в руската столица. Акцията не беше разрешена от властите и завърши с арестуването на над 300 привърженици на различни опозиционни парти и движения.

Втора поредна нощ Москва стана арена сблъсъци между полицията и привърженици на опозицията. Няколко хиляди души се стекоха на Триумфалния площад за да протестират срещу изборите, обвинявайки партията на властта "Единна Русия", че е спечелила мнозинство в парламента с манипулации и фалшификации.

Събралите се скандираха: "Русия без Путин" и "Позор". Към площада се стекоха и хиляди представители на прокремълски младежки движения, които с барабани и мегафони се опитваха да заглушат опозицията.

Въпреки нарастващото напрежение, до сблъсък между двете групи не се стигна. Затова пък се намеси полицията, която започна масово да арестува само тези, които скандират срещу властта.

Сред задържаните се оказаха лидерите на движение "Солидарност" Борис Немцов и на партия "Яблоко" Сергей Митрохин.

Протестни демонстрации имаше и в други големи руски градове. Международната правозащитна организация "Human Rights Watch" осъди арестите на опозиционни лидери и демонстранти в Москва и призова руските власти да уважават правото на гражданите на свобода на събранията.

Информацията е на кореспондента на БНР в Москва Васко Михайлов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!