Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Нагласата е за други форми на протест, не за национална стачка

Снимка: БГНЕС

 Ако бяха  казали преди изборите, че ще вдигнат пенсионната възраст, не знам дали щяха да имат президент и толкова много кметове. Не сме съгласни с това превителство с тези техни измислени истории - изказването е от репортажа на Маргарита Иванова, кореспондент на БНР в Силистра. Членовете на двата синдиката КНСБ и "Подкрепа" в областта са се обявили за национални протестни действия срещу пенсионната реформа. Хората са готови да участват във всякакви форми на протест, но най-много подкрепят идеята за национална предупредителна стачка.

Допитване в синдикалните структури показа готовност за отделни форми на протест. Хората не са съгласни да спрат производството в своите предприятия. Вярвам, че ще има и радикализация на действията. Ние сме длъжни на базата на волята на хората да предприемем действия в защита на техните права. Националният протест беше една от формите, има доста начини, по които можем да реагираме. Това каза в "Преди всички" Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ и председател на Националния стачен комитет.

От 22 години българското земеделие явно умишлено се унищожава, каза Димитър Димитров, председател на регионалната организация на зърнопроизводителите във Велико Търново. Зърнопроизводители и животновъди винаги сме били единни, сега целта явно е секторът да се разцепи. Бил съм и в политиката, знам как се правят законите - правят си ги за тях. Няма политика, няма програма в земеделието, каза Димитров.

Целите интервюта на Борислава Борисова с Димитър Димитров и Валентин Никифоров, както и репортажа на Маргарита Иванова чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени