Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители в затворите: Няма да протестираме преди срещата с новия министър

Снимка: БГНЕС

От надзирателите в затворите искаме много, но им даваме страшно малко, каза в "Преди всички" Митко Димитров, директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в Министерството на правосъдието.  

Това, което искаме  са компенсации за орязване на наши граждански права, от които ние уж доброволно сме се отказали. Няма да провеждаме самостоятелни ефективни протестни действия до срещата на 16-и с новия министър на правосъдието Диана Ковачева - този ангажимент пое  Иван Петров, председател на управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България.

Създаването на Съвет за социално партньорство мина през доста перипетии, въпреки всичко такъв съвет се създаде. Той, обаче, е неработещ, не е решен досега нито един проблем, смята Иван Петров. 

Присъствах на заседание на Съвета, в настоящия момент наистина има напрежение в ръководството на синдикатите. Причините за това са две. Първо - евентуалните промени, които предстоят - възрастта за пенсиониране, премахване на част от социалните придобивки. Второ - те не получават част от придобивките по закона за МВР поради ограничените средства. Тежкият и сложен труд на нашите надзиратели дава въможност те да бъдат мотивирани. Например, едни 30 лева за храна -  те са лишени от тях, каза Митко Димитров.

Г-н Димитров разбира добре нашите проблеми. Но не съм убеден, че министерството на правосъдието разбира нашите проблеми - работно време, облекло, почивки, твърди Иван Петров.

На 16 декември предстои среща с министерството, всичко опира до финанси. Предстоят промени във всички сфери, по отношение на начина на заплащане се предвиждат корекции. Това са неща, които хората си искат и имат право на тях. Има текучество в системата, това я натоварва отделно и съдава проблеми със сигурността, каза още Митко Димитров.

Цялото интервю на Силвия Великова и Борислава Борисова с Иван Петров и Митко Димитров чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени