Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новак Джокович бе избран за "Спортист на Балканите"

Снимка: БГНЕС

Сръбският тенисист Новак Джокович беше определен за Спортист на Балканите в 39-то издание на традиционната анкета на Българската Телеграфна Агенция. Втори е Ивица Костелич (Хърватия), а трети е българинът Петър Стойчев.

В допитването участваха 11 агенции от Балканите - БТА (България), АДЖЕРПРЕС (Румъния), ТАНЮГ (Сърбия), Анадолска агенция (Турция), АНА (Гърция), МИА (Македония), МИНА (Черна гора), ФЕНА (Босна и Херцеговина), СРНА (Босна и Херцеговина), ХИНА (Хърватия) и АлбПрес (Албания).

Джокович събра 91 точки и убедително заслужи приза. Той стана вторият състезател по тенис в историята на анкетата, който е определен за номер 1 на Балканите, след хърватката Моника Селеш през 1990 и 1991 година.

24-годишният сърбин направи изключителен сезон. Джокович стартира годината със серия от 41 поредни победи и се изкачи на върха на световната ранглиста на 4 август, след като спечели "Уимбълдън". Джокович триумфира в още два турнира от Големия шлем в Австралия и САЩ и завърши годината с общо 10 титли, като допусна само 6 поражения в 76 изиграни мача.

Джокович е на почивка на Малдивите и не присъства на церемонията. От името на тенисиста купата на победител и почетната грамота беше връчена от генералния директор на БТА Максим Минчев на консула на посолството на Република Сърбия в България Вукашин Тодорович.

Ивица Костелич (Хърватия) беше класиран на второ място с 61 точки. 32-годишният Костелич спечели голямата Световната купа по ски-алпийски дисциплини, както и малката купа в дисциплината слалом. Той записа осем победи за сезона. Костелич също не присъства на церемонията заради ангажименти със състезания. Той ще получи наградата си по време на стартовете от Световната купа в Банско през февруари.

Трети с 40 точки се нареди плувецът Петър Стойчев. 35-годишният българин стана световен шампион на 25 километра в открити води в Шанхай през юли, а в същата дисциплина на Европейското първенство в Ейлат в началото на септември той финишира втори само на 4,4 секунди от златното отличие.

Четвърти остана баскетболистът Димитрис Диамантидис (Гърция) с 38 точки.

30-годишният Диамантидис помогна на Панатинайкос да спечели Евролигата и стана едва третият баскетболист в историята, който за втори път е определен за най-полезен играч във финалната четворка на най-престижния европейски клубен турнир.

Хърватката Бланка Влашич стана единствената лекоатлетка, която намери място в топ 10. Тя завърши пета с 33 точки.28-годишната Влашич спечели Диамантената лига в дисциплината висок скок, а на Световното първенство в Дегу (Република Корея) заслужи сребърен медал, въпреки че скачаше с контузия.

На шесто място се нареди българският боксьор Кубрат Пулев, който събра 32 точки в допитването. Пулев направи силна година на професионалня ринг в тежка

категория. Той продължи серията си на 14 победи победи (6 с нокаут) в 14 мача, а в края на октомври завоюва Интерконтиненталната титла на Международната боксова федерация (IBF).

Пулев не успя да присъства на церемонията заради тренировки в Германия. От негово име почетна грамота от БТА за класирането в топ 10 на "Спортист на Балканите" получи президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински.

Иван Милкович беше класиран на седмо място с 31 точки. Той помогна на Сърбия да спечели европейската титла по волейбол и беше определен за най-полезен играч на първенството на Стария континент в Австрия и Чехия.

Световният и европейски шампион по джудо в категория до 90 килограма Илиас Илиадис от Гърция се нареди осми с 30 точки, а девети с точка по-малко остана световният шампион по борба класически стил в тежка категория Риза Каяалп (Турция).

На десето място завърши състезателката по фехтовка Ана Брънза/Румъния/ с

25 точки.

Номинираните спортисти в анкетата бяха общо 38, като от българите точки получиха още Матей Казийски (волейбол), Елис Гури и Станка Златева (борба) и Калина Стефанова (самбо).

Четири държави от Балканите нямат представители в топ 10.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени