Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: През 2010 година сме помогнали на 146 млн. души

Снимка: БГНЕС
В ЕК не съществува опасност от загуба на бюджети. Те са предвидени за догодина и за по-следващата година, коментира Георгиева кризата в ЕС. Догодина ние планираме отново 850 млн. евро в началото на годината плюс 250 млн. евро под формата на резерв. Това каза еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева в предаването "Събота 150". Миналата година с тези 1, 1 млрд евро сме помогнали на 146 млн. души, което е с 6 милиона души повече от 2010 година. Изключително важно е как можем да повишим изискванията за професионализъм и чувство на отговорност.

Най-много хора бяха засегнати и продължават да страдат от сушата в Сомалия. В резултат на това, че там има отдавнашен конфликт беше най-тежко засегната, макар че ние европейците успяхме да мобилизираме много помощ, както и останалите страни в света. Резултатите са налице. Намали се броят на хората, които страдат от глада и са застрашени от смърт, но все пак не можем да кажем, че сме затворили тази страница. Само в Сомалия над 250 хиляди души днес рискуват да умрат от глад, обясни еврокомисарят.

Видяхме свидетелство още веднъж, че не може, да си позволим да има провалена държава където и да е и че това да стоим настрана от проблема удря по хората там и повишава рисковете за всички нас, защото това, което става в Сомалия означава огромен поток от бежанци от Сомалия в Кения, в Етиопия, в Йемен, а с потока от бежанци върви и риска "Ал Шабад" да се превърне в проблем на целия африкански род и на всички нас. Затова е много важна инициативата, която поде Великобритания и подкрепя целия ЕС през февруари да има конференция за политическо решение на проблема в Сомалия. Освен това работим с комисаря по развитието по програма, която е посветена на сериозни инвестиции около 1 млрд. евро за следващата година, които да повишат капацитета на тези страни да издържат на сушата, защото нея не можем да избегнем, но глада и смъртта от нея можем да ги избегнем, допълни Георгиева.

При ситуацията в Либия действахме много отговорно и бързо. Ние евакуирахме европейците. Това е наше морално задължение, това беше много важно, за да не се превърнат европейците в заложници на Кадафи и да се използват срещу действията, които по-късно се предприеха от Съвета за сигурност. Новият проблем, които създаде Либия е оръжието, което се пръсна в Африка, обясни Кристалина Георгиева по повод на разярилия се конфликт при падането на режима на Муамар Кадафи.


По повод на аварията във Фукушима Георгиева коментира, че кризата в Япония е доведела до три неща. На първо място е преоценката на ядрената безопасност. Второ- японците са решили категорично, че това, което се случи за тях е не само урок за ядрената им промишленост, но и за това колко е важно да се въври по пътя на енергийната ефективност. Трето- Япония е увеличила фокуса върху подготовката и превенцията при природни действия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна