Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителите се нуждаят от подготовка за работа с деца с увреждания

Светослава Кузманова

68 процента от учителите не се чувстват подготвени да приемат деца с увреждания в класа си, а 98 на сто смятат, че им е необходима специална подготовка за работа с тях, сочи проучване на MBMD. Изследването е направено във връзка с проекта „Детство за всички” на Държавната агенция за закрила на детето, който цели до 2015-а година децата с увреждания да бъдат изведени от институциите.

Около 6 000 са децата, разпределени в 130 институции. 1800 са с умствена изостаналост. След 3 години те трябва да бъдат изведени от тези домове и да бъдат настанени в адекватна за тях среда.

Проектът "Детство за всички" на Държавната агенция за закрила на детето стартира през юни 2010-та. Бюджетът на проекта е близо 5 милиона лева. 
Направихме оценка на всички 1797 деца и младежи към онзи момент по специализираните институции. Те бяха оценени от мултидисциплинарни екипи.
Разказва

Eекспертът в Държавната агенция за закрила на детето Доника Кулева посочи, че на всички деца в специализираните институции е била направена компетентна оценка от каква адекватна индивидуална грижа се нуждаят:

Планирахме в общини в България да бъдат изградени 149 малки групови домове за деца и младежи с увреждания, 36 защитени жилища за младежи с увреждания, които са с, така, по-висока степен на самостоятелност и могат да водят относително самостоятелен живот, така че денят на всеки един ползвател на тези услуги да бъде организиран както в семейната среда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна