Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мира Радева: Обществото иска да знае повече за деинституционализацията на децата

Снимка: БГНЕС
Като цяло обществото иска да знае повече за целия процес на деинституционализация. Това каза директорът на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД Мира Радева в предаването "Преди всички".

Изследването на МБМД за деинституционализирането на деца с увреждания показва голяма положителна промяна в обществената ситуация. В изследванията от 2002 година се забелязвало, че учителите разглеждат всякакъв тип интеграция на деца поставени в социално неприемлива ситуация като един факт, който би утежнил ситуацията им. В момента отношението е много по-благоприятно.

Според резултатите от скорошните изследвания младежите са изключително толерантни. 81% от тях считат, че са недостатъчно информирани по отношение на децата с увреждания. Основно обществото трябва да създаде условия децата с увреждания да остават при биологичните си семейства и да бъдат интегрирани в обществото, беше категорична Радева.

Изследването показва още, че 40% от участвалите групи са категорични, че децата с увреждания трябва да бъдат интегрирани в общообразователните училища. Причината за не толкова високия процент е, че хората все още нямат достатъчно ясна представа какво представляват децата с увреждания. Забелязва се и сериозен страх в учителското съсловие. Те смятат, че не са достатъчно подготвени, коментира Радева.

Експертът от Държавната агенция за закрила на детето Ивайло Миланов обясни, че Агенцията работи по проекта "Детство за всички", който е насочен към децата и младежите настанени в домовете за деца с увреждания, както и децата с увреждания над 3 години в домовете за медико-социални грижи. Реализирането на проекта е започнал през месец юни 2010 година. Той има за цел чрез представяне на нов модел за грижа да се постигне по-добра грижа за тези деца и младежи, обясни Миланов.

От юни 2010 година е направена оценка на всички 1797 деца и младежи с увреждания в домове. От тази оценка ние разбрахме за всяко дете и младеж какви са нуждите му от услуги. Направена е национална база данни, в която се следи развитието на всички деца с увреждания, каза той. По думите на Миланов голяма част от общините вече са кандидатствали по проекти на МРРБ за построяване на услугите. От тази оценка извадихме група деца, които се нуждаят от по-интензивно наблюдение. В момента се изследва възможността за контакт между родители деца, каза той.

Най-голямото предизвикателство е, че част от тези деинституционализирани деца ще отидат в общини, в които досега не е имало такива услуги за деца и младежи. Всички услуги трябва да бъдат насочени към това всеки, които се възползва от тях да бъде максимално самостоятелен и приет от заобикалящата го среда. Няма никакъв смисъл да строим услуги, ако тези деца и младежи ще живеят в тях денонощно, каза Миланов.

В края на проекта трябва да има 149 центъра за настаняване от семеен тип, 36 защитени жилища, около 40 дневни центъра за деца с увреждания, 36 центъра за рехабилитация и интеграция в различните общини, извършена супервизия на сега съществуващите институции и на персонала в тях и осигурена супервизия на новите услуги, каза още експертът. Проектът трябва да приключи най-късно в началото на 2015 година.


Интервютата с Мира Радева и Ивайло Миланов чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна