Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Веселина Томова и нейните „Пристанища и крайбрежия”

Снимка: Архив
 

В Галерията за чуждестранно изкуство в София беше открита изложба на Веселина Томова- българка, която от 22 г живее в Канада Нюфаундланд, Сейнт Джонс и островите наоколо стават нейните места не само в географски и житейски мащаб. Графиките на Веселина сa пътуването към себе си, към спомените, към желанието да се свърже миналото и с настоящето

С  Веселина Томова разговаря Даниела Бенишева:

Когато се срещнах с Веселина Томова в галерията, това, което ме впечатли още в самото начало беше нейната усмивка и прекрасният български. Все пак от 22 години тя не живее в България. Въпреки това няма акцент. Попитах я има ли някой с когото да поддържа езика си. Оказа се, че това е синът й. Тя е успяла да го убеди, че едно дете, трябва да говори езика на майка си, макар наблюденията й да показват, че децата на българските емигранти първо поколение - малцина говорят майчиния език.

Съвсем естествено в хода на нашия разговор попитах моята събеседничка какво би препоръчала на младите хора. Все пак не е тайна че много от тях са готови да емигрират. Отговорът беше че всичко е много индивидуално и всеки трябва да намери своето място, където да се чувства най-добре. За себе си тя е сигурна че е намерила своето пристанище, в което има необходимата свобода.

На въпрос: Над какво работи в момента? Веселина Томова отговори, че има различни творчески проекти. Тя е съсобственик на фирма за графичен дизайн, която по думите й в момента има няколко големи проекта. Всъщност времето на Веселина Томова е разделено между работа за фирмата като дизайнер и работата като художник. С усмивка обяснява че тези две занимания обаче не са в конфликт, по-скоро между тях има баланс. Едното помага на другото. Затова за нея пребиваването в България е една ваканция, защото след като се върне в Канада ще има доста работа.

Оттук съвсем логично идва въпросът: "Колко голяма ваканция може да си позволи един художник - в Канада? Отговорът и още много неща ще разберете, ако чуете звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от