Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК занижи прогнозите за краткосрочния растеж на България

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейската комисия не очаква България да изпадне в рецесия, но прогнозира по-нисък от очаквания икономически растеж за страната ни. Данните са от представената днес от комисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен икономическа прогноза за 27-те страни от Евросъюза.

Европейската комисия ревизира в посока надолу очакванията си за икономическия ръст у нас през тази година - според представената днес прогноза той ще е 1,4 на сто, или с 0,9 процента по-малко, отколкото се очакваше миналата есен. Въпреки това обаче за страната ни се отбелязва, че не се очаква да изпадне в рецесия, че вече е налице излишък по текущата сметка, а фирмената задлъжнялост е започнала да намалява, както и зависимостта на финансовия сектор от външно финансиране.

Финансовият сектор остава стабилен, очаква се постепенното възстановяване на потреблението да продължи, а трудовият пазар да се стабилизира, пише още в прогнозата за България. Като основен риск за страната ни тя извежда продължаващия стрес на финансовите пазари, който може да забави възстановяването на потреблението и инвестициите.

За Евросъюза като цяло прогнозата е за продължаваща стагнация - с нулев икономически растеж, за еврозоната - за лека рецесия - до -0,3 на сто. Очаква се благоприятна роля за стабилизацията и растежа в следващите месеци да изиграят взетото вече решение за спасителен пакет за Гърция и икономическата координация в ЕС.

От Министерството на финансите отказаха да коментират прогнозите на ЕК за очаквания по-нисък ръст на икономиката ни, но припомниха, че приходната част на бюджета за тази година е изчислявана при икономически растеж от 1 на сто.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени