Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките синдикати атакуват в съда мерките за намаляване на заплати и пенсии

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Гръцките синдикати ще атакуват пред съда новите законодателни мерки за намаляване на заплати и пенсии. Според профсъюзите, съкращаването на тези плащания противоречи на Конституцията. Свиването на държавните разходи е част от споразумението с ЕС и МВФ за отпускане на 130 милиарда евро на Гърция.

Минималната месечна заплата в Гърция да се намали с 22%, което значи от 750 на 580 евро брутно на месец. Това изискване е част от сделката с кредиторите на Гърция за спиране на фалита. Минималната ставка за младите работници под 25 години пада още повече - С 32% или 510 евро преди облагане. Премахва се колективното трудово договаряне, намаляват се пенсиите и ще се приватизират пенсионни фондове. Този пакет от мерки, искан от Тройката, е незаконен и синдикатите са против, каза за Хоризонт проф. Сава Сорболис от Федерацията на трудещите се в частния сектор:

Съгласно чл. 22 и 23 от Конституцията, правителството няма право да се намесва в отношенията между синдикати и работодатели при сключването на колективен трудов договор. Този законопроект не отговаря и на международните конвенции 98 и 154, ратифицирани от гръцкия парламент. Уведомихме ООН и нейната организация по труда в Женева.

Председателят на градския съвет на обединените гръцки синдикати Стави Салофако допълни:

Ако правителството настоява да продължи с тази политика това отваря много лоши пътища. Хората живеят на ръба на оцеляването и се създават условия за обществен взрив, който никой не може да контролира.

По публикацията работи: Никола Миладинов - специален пратеник на БНР в Атина
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна