Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Бояджиев: Необходима е система за подбор и оценка на държавните служители

Снимка: БГНЕС
Хората се фокусираха върху тези получени пари от държавната администрация, които действително не са малко на фона на ситуацията в страната, и фокусът се измести встрани от липсата на един механизъм, който да даде отговор на тези въпроси. Според мен фокусът трябва да бъде насочен към изграждането на една система от подбор до оценка на хората, една прозрачна, точна система. Това каза доц. Драгомир Бояджиев, преподавател в УНСС и експерт в подбора и мотивацията на персонала в предаването "От петък до петък".

За съжаление нашата администрация изостана, но това не е поради липса на критерии, а по една или друга причина не бяха намерени точните механизми, за да бъде изградена система, която да се спазва, допълни той.

В момента има система за оценяване на държавната администрация, която нормативно те са задължени да прилагат, но явно тази система не дава плодовете, които искаме да берем. Всеизвестно е, че заплатите в държавната администрация са по-ниски, всеизвестно е, че по-голямата част от младите хора се ориентират към бизнеса и именно тук трябва да бъде изградена по–адекватна система на заплащане - прозрачна система за заплащане. Какво се оказва? Оказва се, че има едни пари. Ние проформа даваме по-малко, а на практика даваме повече за тези хора да отиват да работят там. Знам, че за някои позиции в администрацията се привличат трудно хора и се наемат по-неквалифицирани за тази работа, но именно една адекватна система на подбор и заплащане би изчистила това, обясни доц. Бояджиев.

Според него парите не трябва да са основния мотиватор за работата, а естеството на работата и удоволствието от нея. Има много фактори, освен работната заплата, които би трябвало да мотивират, допълни той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени