Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският културен институт в Москва има нов дом - Руската държавна библиотека за чуждестранна литература

Снимка: Васко Михайлов

Българският културен институт в Москва, чиято дейност беше застрашена, след като остана без сграда, отново има нормални условия за работа. Новите зали на центъра днес тържествено бяха открити от министъра на културата Вежди Рашидов. Институтът има нов дом на територията на Руската държавна библиотека за чуждестранна литература. Откривайки ремонтираните зали, министър Рашидов изтъкна важната роля, която има институтът за популяризирането на българската култура:

Много съм щастлив днес и смятам, че българските интелектуалци и творци намериха истинския си културен дом, едно уникално място на духа. Нека това да ни накара да се почувстваме в собствения си дом в Москва.

Българският културен институт в Москва има богата 24-годишна история. С негово съдействие тук са гостували стотици български творци, а напоследък много популярни сред руснаците са организираните в него курсове по български език.

По случай тържественото откриване на новите помещения на културния ни институт, в залите на библиотеката е подредена изложба графики на младите художници Александър Тодоров и Васил Ангелов. Вечерта завърши с богата музикална програма, в която участва и етно-джаз формацията „Дива река” към Българско национално радио. В четвъртък и Руската библиотеката за чуждестранна литература попълни своите фондове с ценни български книги, както и с каталози и албуми за уникалното българско наследство, подарени лично от министър Рашидов.


По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!