Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК: Има картел между четири компании за гориво

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията постанови, че съществува картел между четири компании на пазарите на бензин и дизелово гориво. Това са "Лукойл България", "Ромпетрол България", "Нафтекс Петрол" и ОМВ-България. Те са обвинени в съгласуване на цените, което ограничава или нарушава конкуренцията на пазарите за търговия на едро на бензин и дизелово гориво.

Определението на Комисията не подлежи на обжалване. В срок от 30 дни страните имат право на писмени възражения и изслушване на открито заседание. След това Комисията ще се произнесе окончателно.

Няма картел на пазара на горива, заяви пред "Хоризонт" председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Той допълни, че ще коментира казуса в подробности, когато антимонополната комисия оповести мотивите за твърдението си, че има споразумение между четирите компании.

В становище на "Ромпетрол България" по предявеното от КЗК твърдения за нарушение се посочва, че всички дейности, развивани от компанията, са били в съответствие с всички нормативни актове, регламетиращи осъществяваната от тях дейност. От компанията твърдят, че никога и при никакви обстоятелства не са били страна в забранени споразумения, за каквито твърди Комисията.

Фирмата ще представи писмените си възражения заедно с доказателства в тяхна подкрепа в определения 30-дневен срок.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна