Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Държавата се намеси в казуса "ГОРУБСО-Мадан" само заради хората

Николай Вълканов: До месец пускаме и рудник "Върба"
Снимка: БТА

Държавата се намеси в казуса "ГОРУБСО-Мадан" само заради хората. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който пристигна в миньорския град заедно с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и икономическият министър Делян Добрев. Сделката с "ГОРУБСО-Мадан" е финализирана, тя е на стойност 35 млн лв.- уточни премиерът:

Намесихме се не заради Доган, не заради ДПС, не заради каквато и да е уговорка с какъвто и да е човек. Представете си обратния вариант и този обратен вариант до вчера 12.30 часа, когато събрах при мен всички банкери, тъй като от 10 часа бяха при Дянков, след това бяха при мен, а Захариев не отиваше в депозитаря да подпише акциите, тъй като синът му спи в 12.30 часа на обяд – това нямаше да се случи. Сега тези, които ни обвиняват сигурно имат хиляди неща заради, които да го правят, но в случая сме се намесили само заради вас. Обратният вариант беше днес да научите, че просто е приключила концесията и отиваме да чакаме. Искам просто със своето одобрение на това, което сме направили да направите да ми е чиста съвестта и като гледам новини или чета вестници, че съм направил нещо лошо да си спомня за вас на този площад и да ми е чиста съвестта.

Миньорите са получили заплатите си за месец февруари заедно с осигуровките каза новият собственик Николай Вълканов:

От вчера има и ток, платили сме на EVN. Днес се праявт ремонти на бани, съблекални и столова, така че първият ден след Великден да влезете на работа в нова обстановка. Имате нови лични предпазни средства, работни облекла. Днес пускаме за втори път "ГОРУБСО-Мадан", а може би след месец ще пуснем и "Върба". Това правителство ни даде концесия за рудник "Върба", която беше препятствана от предишните собственици на ГОРУБСО, но така или иначе сега няма кой да препятства. До месец ще пуснем и рудник "Върба", така че предстои и нов празник за Мадан.

Правителството само за една година е дало над 120 концесии в цялата страна, което означава работни места. Това каза министърът на икономиката Делян Добрев пред миньори от "ГОРУБСО-Мадан":

Много е важно, че има нов собственик и че той ще развива тази концесия, защото това е изключително важно за всички вас. То ви дава работни места, то дава високи заплати. Сигурен съм, че новият собственик ще направи усилия в тази посока. Освен тази концесия в "ГОРУБСО-Мадан" знаете, че ние имаме още три концесии в същия регион. Едната е "Върба Батанци", другата е "Шахоница", а третата е "Печинско". Само "Върба Батанци" в този един месец след като заработи ще открие може би над 700 работни места до края на годината. Така че вие имате бъдеще тук в този край, така че аз се радвам много, че за тази година успяхме да дадем над 120 концесии в цялата държава, защото тези концесии означават работни места за вас. Тези 120 концесии са повече отколкото за шест години преди това бяха дадени.

По публикацията работи: Радостина Чернокова - кор. на БНР в Смолян
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна