Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕК: Ръководителите на статистическите институти да се назначават без политически мотиви

Снимка: europa.eu
Ръководителите на статистическите институти трябва да се назначават прозрачно, по професионални критерии, без всякакви политически мотиви, и да бъдат напълно самостоятелни в работата си. Това предвижда днешното предложение на Европейската комисия за преразглеждане на сега действащите регламенти в областта на статистиката.

Кризата показа колко е важно за Европейския съюз да разполага с надеждни статистически данни, подчерта комисарят по данъчната и митническа политика Алгирдас Шемета по повод предложението. Според него на ръководителите на националната статистика в отделните държави трябва да се гарантира автономност на решенията как да разработват, произвеждат и разпространяват статистическата информация, както и в управлението на статистическите служби.

Освен това, от правителствата в Евросъюза ще се изисква да подпишат своеобразни ангажименти във връзка с доверието. Те, според Европейската комисия, ще задължат на най-високо политическо равнище всяка държава да спазва изцяло Кодекса на европейската статистическа практика и да гарантира независимостта на статистическия си институт.

Спазването на тези ангажименти ще се следи от Еврокомисията и "Евростат", предвижда предложението, което трбява да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета на министрите, за да влезе в сила.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.