Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

43 млрд. лв. са необходими, за да достигнем европейските стандарти в сектора на ВиК

Снимка: БГНЕС

Решение на проблемите с водата и канализацията се предлага в подготвената Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор до 2035 година.
12 млрд. лева ще са необходими за минималните инвестиции в сектора ВиК, а за да се доближим до европейските стандарти, трябва да се осигурят 43 млрд. лева. По-добър контрол при стопанисването на язовирите и съоръженията във водния сектор е едно от намеренията в Националната стратегия. Заместник-министърът на околната среда Ивелина Василева обясни:

Чрез проекта на Стратегията, който сме представили на вниманието на публичността и предстоят широки обществени обсъждания, ние акцентираме върху ролята на публичните власти по отношение на собствеността на инфраструктурата. Тя може да бъде или публична държавна или публична общинска. Всеки един компонент от тази инфраструктура ще има свой стопанин, който да носи отговорност за това. /.../ Ако общините не искат да използват тези водни обекти, те имат правото да заявят това и съответно "Напоителни системи" да поемат ангажимента за тези от съоръженията, за които общините не са определили оператор.

МРРБ трябва да направи регистър на всички язовири и съоръжения във водния сектор, но попълването на информацията ще започне след приемането на Стратегията. Важна дейност, предвидена в Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор, е намаляване на риска от наводнения.

В четвъртък ще има обществено обсъждане на Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени