Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли в България достатъчна разяснителна дейност за действие при бедствия и аварии

Снимка: БГНЕС

Паниката на хората след земетресението показва, че в България няма нужната разяснителна дейност за реакция при бедствия, каза комисар Кристалина Георгиева в предаването "Преди всички". У нас трябва да се изгради корпус от доброволци, които да помагат на населението в подобни ситуации, а подготвителната работа да започва още в детска възраст, каза още тя.

Щетите от трусовете у нас едва ли ще достигнат 0.6 на сто от брутния вътрешен продукт, каквото е условието за отпускане на помощ от Европейската комисия.

За паниката при бедствие стана дума и в интервюто на Силвия Великова с Любомир Топалов - преподавател в токийския университет.

Ние, българите в Япония също не бяхме подготвени за такова бедствие, каквото ни сполетя, но сега в нашето семейство имаме една раница пълна с вода, храни, фенерче, радио, първа помощ.

Тук дори децата в детската градина имат специална сесия, където ги подготвят как да реагират при земетресение. Ние в работата имаме също такива сесии. Първото нещо, което ни казват е, че не трябва да изпадаме в паника.


Интервютата на  Диана Чепишева с еврокомисар Кристалина Георгиева  и на Силвия Великова с Любомир Топалов можете да чуете от дзвуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени