Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Никозия ще се проведе среща по въпросите на икономиката

Снимка: Архив
Под знака на поисканата в понеделник от кипърското правителство финансова помощ от Европейския фонд за финансова стабилност ще премине срещата по въпросите на икономиката днес в Никозия. На нея президентът Димитрис Христофиас кани лидерите на всички парламентарно представени политически партии.

Подробности за размера и условията на поисканата помощ от Европейския фонд за финансова стабилност не се съобщават, те ще се изяснят в хода на преговорите с екипите на европейските институции. Според финансовия министър Васос Сиарлис това ще стане в следващите няколко седмици. Той посочи, че Кипър ще се стреми да получи достатъчно средства от европейския фонд, за да отговори на нуждите както за рекапитализация на банките, така и за икономиката като цяло. По неофициална информация европейската помощ за Кипър може да е в размер от 6 до 10 милиарда евро.

В официално изявление Централната банка на Кипър подкрепи искането на правителството за финансова помощ от еврозоната. Според банката тази помощ е от жизненоважно значение, за да се възстанови банковата система и да се насърчи икономическият растеж.

Анализатори подчертават, че за да премахне риска за икономиката си и да получи спасителната помощ, Кипър ще трябва да изпълни 7-те препоръки, които Европейската комисия отправи към страната в края на май. Те са свързани с допълнителни мерки за намаляване на бюджетния дефицит, строг контрол върху разходите, борба с данъчните измами, пенсионна реформа, борба с безработицата сред младите хора.

На срещата днес президентът Димитрис Христофиас ще информира лидерите на политическите партии за отправената в понеделник молба от страната за европейска спасителна помощ. Очаква се всички опозиционни лидери да отправят остри критики към работата на правителството и президента заради трудната ситуация, в която изпаднаха икономиката и банковата система на Кипър.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац – кор. на БНР в Кипър
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна