Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС в пореден опит да спасят еврото

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския Съюз днес и утре ще заседават в Брюксел в пореден опит да стабилизират еврото. Часове преди срещата обаче изгледите да бъдат взети практически решения са минимални.

Финансовите пазари и международните партньори на Евросъюза имат огромни очаквания към тази среща на върха. Прогнозите обаче са, че тя едва ли ще ги оправдае. Няма съгласие за еврооблигации, които да преразпределят дълга в еврозоната, нито за данък върху финансовите транзакции, който да облекчи бюджетното напрежение. Не се предвиждат и други конкретни мерки, които бързо да подобрят позициите на общата валута.

Вместо това европейските лидери ще обсъждат доклад, изготвен от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Самият той го определя като визия как в рамките на едно десетилетие може да се изгради истински икономически и валутен съюз, с по-силна политическа интеграция и повече преотстъпен на Брюксел национален суверенитет. Това включва фискален и банков съюз и допуска дори нови промени в европейските договори. Първите оценки за доклада Рампой варират от "революционен" до "лишен от смисъл", някои европейски лидери вече открито изразиха резерви. Днес и утре отделните държави ще изразят първоначални позиции, те ще бъдат доразвити през октомври, евентуалните решения ще се вземат най-рано през декември.

Междувременно на тази среща се очаква принципно съгласие за пренасочване на  120 милиарда налични евросредства към растеж и заетост, както и зелена светлина за проектните облигации за финансиране на трансевропейска инфраструктура. Очаква се и поредната серия политически декларации, че Европа ще направи всичко, за да спаси еврото.

Европейският съвет се очаква да приеме и важно решение за по-нататъшното разширяване – за начало на преговори за членство с Черна гора.

България ще бъде представена на заседанието от премиера Бойко Борисов, който непосредствено преди него ще участва в работна среща на Европейската народна партия с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия.

По същото време на друго, паралелно заседание, свикано от председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, държавните и правителствени ръководители от левите партии ще обмислят алтернативни предложения за изход от кризата, стимулиране на растежа и разкриване на работни места.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени