Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осигурени са 1 милион лева за ВМЗ-Сопот

Снимка: БГНЕС

Осигурени са 1 милион лева за ВМЗ-Сопот. С тях ще бъдат платени заплатите на работниците от април и остатъкът от януари, обяви министърът на икономиката Делян Добрев. Във вторник ще стартира процедурата за приватизация на дружеството.  

За такова предприятие е необходимо дългосрочно решение на проблемите, каза Добрев:

Там ни е необходимо дългосрочно решение на проблемите на предприятието. Не може ние през няколко месеца да търсим средства за заплати. Това предприятие трябва да работи, там трябва да се осигурят постоянни и сигурни работни места за хората. В стратегията за приватизация има ангажимент, който и да купи дружеството, да запази дейността, да запази хората, които работят там, и да запази разходите за човешкия ресурс.

Министърът смята, че ще има интерес към приватизацията на предприятието, защото, въпреки голямата му задлъжнялост, то е дружество от отбранителната индустрия:

В последните няколко години износът на оръжие от страната нараства. За миналата година сме в топ десет в света, износител на оръжие. Така че, всяка година наблюдаваме ръст при предварителните данни за изнесеното въоръжение и боеприпаси, за тази година също са много добри, отново очакваме ръст.

По публикацията работи: Олга Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени