Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започват празниците за най-старото вино в света

Снимка: www.winesofbalkans.com

От днес до 28 юли в Кипър се провежда традиционният ежегоден фестивал на командария – най-старото вино в света, което се прави без прекъсване досега.

Прочутото кипърско сладко вино командария се произвежда само в строго определен географски район, в 14 села в южната част на планината Тродос. Те са и домакини на едноседмичните празненства, които по традиция привличат хиляди туристи и жители на Кипър.

Програмата на фестивала включва демонстрации на традиционни методи за производство на командария, посещения на винарни, дегустация на виното, както и предлагане на много други традиционни кипърски деликатеси. Ще бъдат открити фотоизложби, ще има театрални спектакли и много традиционна кипърска и гръцка музика и танци.

Кулминацията на фестивала ще е следващата събота, като празненството е под егидата на министъра на вътрешните работи Елени Мавру.

Командария е известно като най-старата марка вино в света, което се произвежда без прекъсване и до днес. Историческите хроники определят възрастта му на близо 4000 години, а самото име му е дадено от рицарите през 12 век. Според легендата английският крал Ричард Лъвското сърце, крал и на Кипър, пил именно от това вино на сватбата си с Беренгария Наварска в Лимасол през 1191 г. И толкова го харесал, че го обявил за “вино на кралете и крал на вината”.

Днес марката е регистрирана в Европейския съюз с произход от Кипър и може да се произвежда само на острова. Кипърската туристическа организация има специален "винен" туристически маршрут в района на командария.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени