Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Стеснява се кръгът около сирийския режим

Снимка: БГНЕС

Стеснява се кръгът около сирийския режим, каза в предаването "Нещо повече" говорителят на МВнР Весела Чернева.

Срещата на външните министри от ЕС вече излезе със заключение по темата "Сирия", в което се обявяват нови лица и фирми под ембарго, забрана за пътуване, забрана за търговия с въпросните фирми. Стеснява се кръгът около сирийския режим. Външните министри обсъдиха това, че през последните дни има отново ескалация на насилието и че международната общност не успява да вземе достатъчно мерки, основно заради ветото в Съвета за сигурност на поредното предложение за резолюция.

Насилието в Сирия може да се спре с общи усилия на международната общност, а именно с резолюция на Съвета за сигурност, след което да се премине към някакъв мирен преход, като разбира се Башар Асад сдаде властта, подчерта Чернева. Стъпките са прекратяване на насилието и включване на опозицията и на сирийската свободна армия в един по-структуриран процес, добави тя.

Говорителят на външно министерство каза също, че първата точка в дневния ред на днешната среща на външните министри на ЕС е била атентатът в Бургас: Катрин Аштън откри заседанието, изказвайки своите съболезнования за тази ужасна катастрофа, а също изпращайки много силно послание на солидарност към българското правителство и към онези, които търсят повече подробности около атентата и причинителите му. Министър Младенов говори в детайли за случилото се и за това какво правят българските власти, за тяхното сътрудничество с партньорски служби, включително и Европол и за това какво очакваме оттук нататък.

Чернева посочи, че за днес е предвидена среща между външния министър Николай Младенов и израелския му колега Авигдор Либерман. Двамата ще обсъдят последните развития около атентата. Младенов ще представи своята гледна точка, а именно затова, че не трябва да прибързваме със заключения преди да е приключило разследването.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени