Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Велков: За товара на кораба трябва да са известени капитанът и собственикът

Снимка: архив

След международната операция, в рамките на която беше задържан с 3 тона кокаин корабът "Свети Николай", плаващ под български флаг и екипажът от български моряци, мениджърът Дойчин Дойчев заяви, че няма нищо общо с пренасяните наркотици и посочи, че отговорността е на тези, които са ги превозвали.

Същевременно Иван Велков, председател на моряшкия профсъюз разказа в предаването "Нещо повече", че моряците може и да не знаят нищо за това, което се пренася на кораба. Но за товара трябва да е известен капитанът на кораба и собственикът. Ако капитанът не го е уведомил, ще е виновен за това, което е станало. Има хора, които знаят какво се е превозвало. Велков даде пример с друг кораб в Панама, на който също е бил откит наркотик. Тогава, с добри адвокати, холандската компания успя да освободи кораба за два дни, а моряците бяха пуснати. Остана арестуван само капитанът. Единствената помощ за моряците, която ще им бъде оказана, е от външното министерство, компанията ще стои настрана, прогнозира Велков. Той обясни какво трябва да знаят моряците, преди да се качат на даден плавателен съд.

Трябва да се интересуват от колеги, които са плавали с този кораб, с този собственик; трябва да имат предварителна информация и анализ, защото се оказва, че тези моряци, които попадат на такива кораби, се качват там след големи обещания.

Чуйте мнението в звуковия файл, а също и репортажа на Даниела Костадинова, в който са и реакциите на отговорните фактори в Бургас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна