Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширява се сътрудничеството между България и Турция в областта на киното

Снимка: БГНЕС

Щастлив съм да събера на едно място известни имена на българското и на турското кино, което е предпоставка за бъдещи съвместни творчески проекти, заяви пред БНР министър Вежди Рашидов, който е на посещение в Истанбул. Той е инициатор на среща между кинодейци от двете страни. Вежди Рашидов и неговият турският колега Ертегрул Гюнай ще подпишат споразумение за кинаматографска продукция между България и Турция. 

Турция е готова да подкрепи съвместни проекти за филми и телевизионни сериали с България. Ние знаем, че България разполага с добри студия и киносалони. Бихме могли да се представим със съвместни продукции и в света - това заяви турският заместник-министър на туризма и културата Абдуррахман Аръджъ на среща, която се състоя днес между изтъкнати български и турски кинопродуценти и режисьори. Срещата се организира за първи път и е по инициатива на министъра на културата на България Вежди Рашидов, който от вчера е на работно посещение в Истанбул.

Срещата премина при голям интерес. От турска страна присъстваха около 40 изтъкнати продуценти и режисьори, а българската страна бе представена от Любомир Нейков, Евтим Милошев, Влади Въргала, Андрей Слабаков и др. Срещата премина в атмосфера на задълбочена дискусия за общи проекти и инвестиции на български и турски творци в киното, за премахване на бюрократичните пречки, инвестициите и финансиране.

Тези постановки са залегнали и в междуправителствено споразумение за кинаматографска продукция между България и Турция, което тази вечер ще подпишат министър Рашидов и турският му колега Ертегрул Гюнай.

Другият важен документ, под който тази вечер слагат подписите си двамата министри, е Споразумение между правителството на Република България и правителството на Република Турция за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културните ценности. София и Анкара ще си сътрудничат още по-ефективно по всички въпроси, свързани с осигуряването на защита на културните ценности и ще подготвят обмен на служители и компетентни лица, които работят в тази област.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!