Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция се оттегля от проекта за скоростен път Русе-Свиленград

Снимка: БГНЕС

Турция се оттегля от участие в проекта за скоростен път Русе-Свиленград. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Министър Павлова уточни, че отказът на Турция не е официален. В края на септември се очаква да бъдат обявени предварителните инвестиционни проучвания по проекта.

Там, така, както имахме ангажимент и с решение на Министерски съвет, екип от наша страна и екип от страна на Катар, довършваме меморандум, който предстои да бъде утвърден, разбира се, от двете правителства и официално да бъде подписан. На негова основа вече ще формализираме по-нататъшниите си действия. Единственият нов момент - това е, че вероятно оттук нататъка работата ще продължи на двустранна основа, а именно между България и държавата Катар. Колегите от република Турция на този етап се оттеглят от този процес. Колегите от Република Турция не намират на този етап достатъчно, бих казала, интерес за тях да се включат в този процес, каза министърът.

Все още не са готови километър и половина от пътя до прохода Маказа от страната на Гърция, коментира Лиляна Павлова.

От българската страна това, което бяхме поели ангажимент, беше за миналия ноември. Имаме готовност с КПП-то и с пътя, ангажиментът от наша страна беше изпълнен в срок. Оттогава всъщност ние очакваме да бъде оправен пътят, за да може да бъде отворено това КПП. Единствената пречка за отварянето на КПП-то е пътят от гръцка страна, който е километър и половина и който има нужда да бъде довършен и асфалтиран. При разговори нашият министър-председател беше готов да предложи, ако е възможно по някакъв начин, ние сме готови да го финансираме, да го извършим и да го направим. Все пак, това е територията на друга държава. На този етап развитие по тази тема няма, въпреки че ние имаме готовността да го направим, обясни Павлова.

По публикацията работи: Таня Милушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени