Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпускат на бизнеса 5 милиона лева за иновации

Снимка: БГНЕС

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия започна набирането на проекти по Националния иновационен фонд.

Бюджетът на Националния иновационен фонд за тази година е 5 милиона лева, а шестата конкурсна сесия за набиране на проекти стартира след тригодишно прекъсване. Фирмите ще могат да подават оферти до края на месеца, а в рамките на следващата седмица ще се проведе разяснителната кампания в различни градове от страната, съобщи изпълнителният директор Мария Велкова:

Ние сме си поставили доста амбициозната задача в рамките на един месец да приключим с оценката на проектите и да можем сключим договори до края на годината.

В конкурса могат да участват два типа проекти. За научно-изследователските развойни проекти максималната стойност на субсидията е 500 хиляди лева, а срокът на реализация е 12 и 36 месеца. За проектите за техническа осъществимост максималната стойност е 50 хиляди лева, а срокът на реализация е до една година. От Агенцията за малките и средните предприятия очакват да кандидатстват поне сто проекта. Според изискването фирмите трябва да са регистрирани по Търговския закон и да реализират проектите си на територията на България. По досегашните пет сесии на фонда са сключени 369 договора:

От тях са изпълнени 295, което е един доста голям процент на изпълнение на сключените договори. Възлизат на около 80 процента. Разплатените субсидии са над 30 милиона лева.

За петте сесии размерът на договорената субсидия от фонда е 60,5 млн. лева.

По публикацията работи: Мила Младенова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна