Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р П. Загорчев: В 70 процента от случаите лекарската грешка е на системата

Снимка: БГНЕС

Днес започва извънредният събор на Българския лекарски съюз. Лекарите обсъждат и промени в Етичния кодекс.

Д-р Петко Загорчев, председател на Централната етична лекарска комисия, коментира евентуалните промени в Етичния кодекс.

Вече направихме първите промени. Променихме устава на БЛС, който не даваше почти никакви пълномощия на Централната етична комисия. Досега само регистрирахме и препращахме сигналите. Сега вече можем да разглеждаме особено значимите казуси на нарушение на професионалната етика. Това е стъпка към гарантиране на качествена здравна помощ.

В над 70 процента причината за лекарската грешката е грешка в управлението на съответното здравно заведение, каза д-р Загорчев. Той обясни, че има идея за създаване на система на вътрешен одит, за да се установи по-точно дали в случаи на т.нар. "лекарски грешки" вината е персонална или се дължи и на недостатъци в системата.

Санкциите при грешки са от от мъмрене и финансови санкции до лишаване от права за определен период, уточни д-р Загорчев.

На откриващия се днес извънреден събор членовете на Българския лекарски съюз ще обсъдят също и огласените от Комисията по досиетата данни, че членове от ръководството на Съюза са били сътрудници на Държавна сигурност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна