Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В град Съединение отбелязват зимния мъжки обичай "Куди"

Снимка: Община Съединение

В град Съединение отбелязват зимния мъжки обичай "Куди". Младежи в традиционни костюми обикалят улиците и топят всички със светена вода.  

От рано тази сутрин улиците се изпълват с глъч и настроение. Зимният обичай започва от старата нова година - 14 януари и продължава до Ивановден по стар стил. Две младежки групи, наречени "куди", с автентични, голямоконарски костюми, обхождат домовете, топят момите за здраве и изричат ритуални пожелания към домакините. Анета Атанасова, секретар на читалището в Съединение, разказа:

Днес е най-веселият ритуал, защото е така нареченото топене за здраве, момчетата тръгват от ранни зори, имат менчета с вода и с китка и всеки, който срещнат, го топят за здраве. Особено весело естествено е като срещнат момичетата, започва едно гонене, вдигане на момичетата, едни възгласи.

Учителят Кръстьо Манчев допълни:

Поливат със светена вода, поръсват ги, а така също и ги поливат по главите, като ги издигат високо и им желаят здраве и сполука през новата година.

Обичаят "куди" и 100-годишната традиция в Съединение продължава през целия ден. От 14 часа е голямото сурвакарско хоро, на което е отваря огромна бъчва с вино за почерпка на всички. Ритуалът бележи и края на зимните празници.

 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.