Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Следственият експеримент за атентата в Бургас може да е най-рано през април

Прокуратурата не може да бъде използвана като оправдание за политическо решение, смята главният прокурор
Снимка: БГНЕС

Следственият експеримент за атентата край Бургас може да бъде направен най-рано през април. Това заяви в предаването "Преди всички" главният прокурор Сотир Цацаров. Той посочи една от основните предпоставки за извършването на следствения експеримент: Очевидно целта с оглед характера, с оглед конструкцията на взривното устройство, с оглед неговата мощност – целта е била съвсем друга. Тази цел е била автобусът да бъде взривен в момента на движение. Автобусът да бъде взривен в момента, в който пътниците се намират на него, той пътува и взривното устройство, което се намира в една раница, е качено в превозното средство, в товарния обсег. По едни или други причини – поради грешка или поради някакви субективни причини, свързани с извършителите, взривното устройство е било задействано по-рано. Това по-ранно задействане е причинило тези жертви. Следственият експеримент е необходим с оглед изясняване на точното място, насока и сила на взрива, а не само на конструкцията на взривното устройство. Подписано е споразумение с Европол, по силата на което те финансират част от осъществяването на следствения експеримент. Закупени са два автобуса. Очаква се, че най-благоприятното време от гледна точка на атмосферните условия, защото е важно да се възпроизведе нещо близко до ситуацията, е месец април – това е най-близкото обозримо време за провеждане на експеримента.

Разследването не е завършило, посочи главният прокурор. Той смята, че огласяването на информация от разследването вчера е напълно законно, защото е станало с разрешение на наблюдаващия прокурор. Според него не само следствените действия, но и оперативната информация от наши и чужди служби е в основата на свързването на атентата с "Хизбула". Той подчерта, че не го притеснява терминът "обосновано предположение" и не бива да бъде възприеман в смисъла, който влага в него НПК. 

Прокуратурата в тази ситуация не може да бъде използвана за вземане на едно или друго политическо решение или не може да бъде използвана като основа или оправдание за политическо решение, категоричен е Цацаров и добави: Прокуратурата работи с това, което е в материалите по делото. Когато материалите по делото стигнат предположение, при което можем да преценим, че дай Боже сме готови за съд, тогава самата прокуратура ще бъде готова. Но да бъде използвано самото наказателно производство за политическия случай и конкретно външнополитически цели – е малко пресилено. Изпратени са съдебни поръчки не само до Израел по отношение на телесните увреждания и предприетите мерки за лечение на израелските граждани, изпратени са и до други страни, включително кралство Мароко, включително Австралия, включително Ливан.

Следовател Станелия Караджова е добър професионалист, каза Цацаров и добави: Трудно можем да съдим човек за това, което е казал по медиите или ако го правим – някакси не се вписваме в представите си за подход към хората, които работят в тази система. По мое настояване апелативният прокурор на Бургас оттегли предложението за дисциплинарно производство на следовател Караджова. Ако той не го беше направил, щях да го направя аз.

По отношение покушението над Ахмед Доган, Цацаров каза, че прокуратурата работи и по версията, че нападателят Енимехмедов не е бил сам. Нека приемем, че имаме начални данни за това, но тези данни не са категорични, подчерта той. Освен това, обвинението може да бъде променено, посочи той и добави: 

Всяко обвинение в хода на досъдебното производство има т.нар. работен характер, т.е. неокончателен характер. Окончателно е обвинението, което прокурорът внася с обвинителния акт. Аз мисля, че ние ще стигнем до обвинителен акт и то не с такова обвинение, поне така са ми началните очаквания от това, което виждам като събрани резултати по делото. Всичко е резултат на разследвания. Изпитвам известен вътрешен страх моето говорене, не пред Вас и пред публиката, да повлияе на разследващия екип.

Делото срещу Октай Енимехмедов е прехвърлено от полицията в Националната следствена служба, каза още Цацаров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени