Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шок за България - вадят борбата от олимпийските игри през 2020-а

Международният олимпийски комитет реши да извади борбата, един от най-успешните ни спортове, от олимпийските игри през 2020 година
Снимка: БГНЕС

 

Борбата отпадна от програмата на олимпийските игри през 2020-а година - решението е на Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет (МОК). Новината първо съобщи "Асошиейтед прес" на базата на свои източници, а час по-късно МОК потвърди информацията. Членовете на Бюрото са гласували срещу един от най-старите спортове в олимпийската програма за сметка на модерния петобой и таекуондо, които се смятаха с най-голям шанс за отпадане.

Гласуването е било тайно, преминало е в няколко кръга, а президентът на МОК Жак Рох не е гласувал. В официалното съобщение на централата се казва, че МОК е решил да остави в програмата 25 основни спорта за игрите през 2020-а г. Борбата е част от програмата от възстановяването на олимпийските игри през 1896-а г., а от 2004-а в програмата на игрите бе включена и женската борба.

Ударът е сериозен за България, тъй като борбата е донесла близо 30% от олимпийските медали на страната ни. Българските борци са спечелили общо 68 медала от олимпийски игри, от които 16 златни, 32 сребърни и 20 бронзови. Това ги поставя на девето място във вечната ранглиста сред всички участващи страни.

Изпълнителното бюро на МОК e разгледало доклад за оценка на всеки от 26-те спорта по време на игрите в Лондон. В него се анализират над 30 критерия, включително телевизионни рейтинги, продажбата на билети, антидопинговата политика, глобалната популярност и разпространение.

Борбата ще се присъедини към седем други спорта, които кандидатстват за приемане - общата кандидатура на бейзбол и софтбол, карате, скуош, каране на ролери, скално катерене, уейкбординг и карате. Окончателното гласуване ще бъде през септември на сесията в Буенос Айрес. Последните отпаднали спортове от програмата бяха бейзболът и софтболът, които през 2005-а загубиха статута си. Голфът и ръгби-7 влязоха на тяхно място за игрите в Рио де Жанейро след 3 години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна