Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НСИ: 75,308 млрд. лв. е брутният вътрешен продукт през 2011-а година

Снимка: Архив
75 милиарда и 308 милиона лева е брутният вътрешен продукт през 2011-а година, показват окончателните данни на Националния статистически институт. Увеличението му спрямо 2010-а е с близо 2 процента.

10 115 лева от брутния вътрешен продукт през 2011-а година са се падали на човек от населението, според статистиката. Това означава, че всеки е произвел с труда си стоки и услуги за почти 28 лева на ден.

Най-голям принос за икономиката ни са имали услугите, показва статистиката, въпреки че делът им е намалял през 2011-а година в сравнение с 2010-а. Втори по значение е бил индустриалният сектор, а на трето място - селското стопанство.

Една пета от стойността на брутния вътрешен продукт се е дължала на инвестициите, а 70 на сто от всичко произведено е било изразходвано за индивидуално потребление на населението.

Икономически ръст е отчетен при добивната, преработващата промишленост, производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива, доставянето на води, канализационните услуги и управлението на отпадъци. Повишил се е и приносът към брутния вътрешен продукт на научните изследвания, административните и спомагателните дейности, създаването и разпространението на информация и далекосъобщенията.

През четвъртото тримесечие на миналата година, в сравнение с година по-рано, статистиката отчита растеж в аграрния сектор, промишлеността, търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството, а също и в държавното управление, здравеопазването и социалната работа.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.