Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

След приключването на американско-южнокорейските маневри във водите на Република Корея ще останат военните кораби на САЩ с ядрено оръжие, съобщава днес южнокорейският вестник Чунан илбо. Тази мярка цели напълно да гарантира на Южна Корея американски "ядрен чадър" в случай на нападение от страна на Севера. "Ако Северна Корея нанесе ядрен удар, за ответни мерки ще бъдат задействани ядрените оръжия на Съединените щати, разположени на Окинава и Гуам, но тъй като за това ще трябва определено време, на нас ни е необходимо ядреното оръжие да се намира близо до Корейския полуостров", отбелязва вестникът. Към протичащите сега годишни американско-южнокорейски маневри "Фоул ийгъл", които ще продължат до средата на април, се добавиха започналите вчера десетдневни учения "Ки ризолв". В тях са задействани 10 000 южнокорейски и 3 500 американски военни, голяма част от които е прехвърлена от района на Тихия океан. В ученията участват също изтребители Ф-22 "Раптър", стратегически бомбардировачи Б-52, атомен самолетоносач, атомни подводници и най-нови бойни кораби. В хода на "Ки ризолв" се отработва прехвърляне в Южна Корея на американски подкрепления в случай на нова война на Корейския полуостров.

Сръбската общност в Косово може да очаква прилагане на европейските стандарти, в рамките на които няма да може да приема закони, но ще може да приема правила в рамките на тези закони, пише днес сръбският вестник Вечерне новости. Това е било същността на разговора на сръбските държавни ръководители с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън. Сръбският външен министър Томислав Николич е заявил, че се е стигнало до напредък в преговорите след като Прищина се е съгласила на компромис. Това беше среща, от която ще произлязат резултати през следващите десетина дни. Надяваме се, че ще се стигне и до споразумение между нас и Прищина и това да бъде причина ЕС да започне преговори със Сърбия, заявил Николич за Вечерние новости.

Нюйоркски съдия постанови, че общината на Ню Йорк не може да забрани сладките газирани напитки в опаковки от 47 сантилитра, защото това би било произвол. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг се готвеше да въведе забраната от днес, но решението на манхатънския съдия Милтън Тинглинг нанася тежък удар на намерението на кмета да се бори със затлъстяването. Блумбърг каза, че ще обжалва възможно най-бързо. "Смятаме, че имаме законната власт и отговорността да се борим срещу причините на епидемията от затлъстяване, която убива 5000 нюйоркчани годишно", написа общината в Туитър.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна