Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоорганизации се жалват в ЕК заради опасения от замърсяване от добива на злато край Крумовград

Снимка: bg-draga.hit.bg

Екоорганизации ще подадат жалби в ЕК заради опасенията им за замърсяване на околната среда от добива на злато край Крумовград. Природозащитните сдружения поискаха да се прекрати концесията на находището за добив на злато.

Правителството на ГЕРБ даде 30-годишна концесия за разработването на златното находище през февруари 2011-а година. Решението бе съпътствано от протести на местните жители. Възраженията на екоорганизациите продължават и в момента. Все още фирмата не е започнала реално дейности за златодобив. Притесненията на екосдруженията са, че ще замърси околната среда в района. Мария Дамянова - председател на сдружението "Живот за Крумовград" заяви:

Една открита мина - няма как въздухът да не се замърси. Там е предвидено два пъти в седмицата да се взривява, тонове взрив, огромен шум, запрашаване и другото, което притеснява местните жители, е, че находището е в непосредствена близост до града, водоемите на Крумовград и е до болницата. Находището е в защитена зона "Източни Родопи" и граничи със защитена зона "Крумовица".

Според Мария Дамянова дейностите, свързани с добива на злато край Крумовград, няма да осигурят достатъчно работни места.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени