Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интересни обичаи оцветяват Сирни Заговезни в различните краища

Снимка: БГНЕС

Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него - от понеделник започва Великият пост.

На Сирни Заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове. Най-характерен обичай за празника е запалването на празнични огньове, които се прескачат.

Ритуалният огън за Сирни Заговезни, Орадата, ще пламне за 22-ри път пред райковското читалище „Орфееви гори 1870“ в Смолян. На общоградския празник, самодейци от Детската театрална школа, смесеният и битов хор, оркестър „100 каба-гайди”, детският и младежки танцов състав към Клуб „Хоро” и Клуб "Зевзек" ще представят богата програма. В огъня, символ на пречистването и светлината, ще бъде изгорено чучело на Злото. Ритуалите по време на Пустовете са свързани с благопожелания за здраве, берекет, благоденствие и семейно благополучие.

Един от най-характерните за село Брестовица, област Пловдив, празник, наред с Трифон Зарезан, е така начереното "туйкане". Ритуалът, свързан с наричане на любимата мома, се прави на Сирни Заговезни, обяснява Мария Банджакова, председател на читалището в селото:

Според етнографски проучвания, другаде в България подобен обичай на начеваща любов, изпълняван толкова последователно, че да се превърне в традиция, няма. Вечерта на празника младите момчета събират, и всеки около своята купа, предварително е подготвил малки глинени тела, наречени лугачки. Лугачките се поставят на предварително подготвени прашки, завъртат прашката и се провикват: "Туй е туе, ей Стояно", или друго име там, няма значение, нали, според момата, отвори портите, готви баницата, ще дойда да ям. След това логачката се замята с прашката към дома на момата.

С маскарад "Ялова сватба", конкурси и игри в Троян ще отбележат Сирни Заговезни. Организатори на празника са читалище "Наука", община Троян и Националната гимназия по приложни изкуства.

Кметът Донка Михайлова ще посрещне в кабинета си „сватбарите” с приготвена лично от нея баница и вино, както е традицията:

Надяваме се на този доста емоционален празник да се замислим, че има какво да се простим. Аз ще помоля гражданите за прошка за всичко, което в рамките на тази година искахме да постигнем, но не успяхме.

От площада ще тръгне дефиле "Ялова сватба" до квартал "Лъгът", където ще се състоят тържествата. Празничният ден ще бъде изпълнен и със забавни игри , прескачане на традиционния огън, амкане на халва и теглене на въже. 

Градският клуб на рускоговорещите "Възход“ в Плевен ще отбележи най-старият руски обичай Масленица. Според традицията, приготовленията за празника, с който се изпраща зимата, продължават цяла седмица. Започва се с почистване на домовете и изгаряне на боклука. За последния ден на седмицата се подготвят вкусни печива и топъл чай за гостите. Разпалва се огън и се изгаря Масленицата, кукла-чучело, която се прави от слама и символизира зимата.

На голям общоградски огън за днешния християнски празник Поклади, ще се радват за пръви път жителите на Самоков и техните гости. Огънят е подарък от общината и лесничейството. Огромната купа от хвойна и шмрика, която се прави по традиция за днес и се запалва ще бъде изградена в центъра на рилския град до десния бряг на река Искър. Край горящия огън се срещат в празничната вечер близки, приятели и познати, а около него се вият хора и се пеят любими песни, придружени от наздравици и гърмежи във въздуха.

На Сирни Заговезни в центъра на град Момин проход, община Костенец местното народно читалище "Гео Милев" организира голям кукерски празник. Събора "Поклади 2013" ще събере за Дервишов ден десетки кукерски групи и състави за автентичен фолклор от близо и далеч.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна