Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните българи в Истанбул честват Сирни Заговезни

Снимка: Архив

Общността на православните българи в Истанбул отпразнува днес църковния празник Сирни Заговезни в българската екзархия в квартала Шишли. От десетилетия този празник от християнския календар тук се почита като празник на всеобщото опрощение.

Свещеникът на българските църкви в Истанбул отец Ангел Велков изнесе традиционната църковна служба в екзархийската църква "Свети Йоан Рилски". Тази служба има смисъла на опрощаване на църквата с християните.

След църквата се състоя и самият ритуал на опрощаването. В представителния салон на екзархията се събраха хора от няколко поколения. Истанбулските българи се опрощават с традиционната фраза "речено-простено", а младите и децата целуват ръка на възрастните.

Традицията на Сирни Заговезни почитаме и в семействата, разказват истанбулските българи. Вечерта при родителите се събират семействата с техните синове, дъщери, внуци, за да заговеят с млечни храни. Веселието вечерта е най-голямо при така нареченото хамкане. Завързва се парче халва, сирене или сварено яйце в края на червен вълнен конец и се разклаща. Децата са насядали на пода и се стремят с уста да захапят парчето храна, по време на което пада голяма веселба.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!