Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС, ДСБ и "Единство" се обединиха около предложения за по-качествeно здравеопазване

Снимка: Национален съюз "Единство"

Българският лекарски съюз, партия "Демократи за силна България" и Съюз "Единство" се обединиха около предложения за подобряване качеството на здравеопазването. Документът е изпратен до всички политически сили. Надяваме се, че ще има поне един национален консенсус в страната – здравеопазването, отбеляза председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов:

Нека не забравяме, че наистина в периода 1997–2001 г. бяха създадени и гласувани основните закони на здравноосигурителния модел: Законът за здравното осигуряване, за лечебните заведения, за съсловните организации, които поставиха наистина българското здравеопазване на нова и правилна посока. Това, което трябваше да се случи, за съжаление, всичко това и след 2001-ва спря. И тръгнахме назад. Отново възстановяване на модели в условията на здравно осигуряване, които са характерни за социалистическото здравеопазване.

Една от стъпките, записани в споразумението, е поетапна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса. С мерките, записани в документа, се възлага на държавата задължението да бъде гарант на качеството на медицинските услуги чрез изработване, заедно със съсловните организации, на система от задължителни критерии - медицинска целесъобразност, качество и достъпност. Предвиждат се още обособяване на институции по европейски модел и мерки за контрол в сферата на лекарствената политика, които да доведат до намаляване на цените на медикаментите и да гарантират качеството на лечението.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Румяна Василева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна