Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В село Черник мюсюлмани честват пролетния празник Невруз

Снимка: БГНЕС

Мюсюлманите алиани от силистренското село Черник отбелязват пролетния празник Невруз. През 2009 година този празник е включен в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО.

Очаква се в днешния празник да се включат мюсюлмани от цяла Североизточна България.

Невруз е персийска дума и означава нов ден. Празникът е свързан с пролетта, възкресяването на природата и новото начало. На този ден се коли петел и се варят яйца. Семействата се събират на празнични сбирки, наречени джем, където се четат молитви и се танцува ритуалният танц Сема.

В различните райони на страната празникът е известен с различни наименования, сред тях са Пролетно равноденствие, Ден на яйцето или кърклар, Нервис и Султан Невруз.

Характерна особеност на празника в България е паленето на огньове, които се прескачат за здраве. В празничния ден жените не перат и не ръкоделстват, а мъжете не работят. Сварените яйца се раздават и се чукат за късмет. Ядат се питки, пържени с масло.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.