Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция се провеждат мирни демонстрации срещу ксенофобията и расизма

Снимка: ЕПА / БГНЕС
В Гърция се провеждат мирни демонстрации срещу ксенофобията и расизма. Акцията е израз на масов политически отговор срещу политиката на неонацистите от "Златна зора", които насаждат омраза към всички чужденци в Гърция.

В Атина, Солун и Крит започнаха демонстрации срещу честите вече прояви на расизъм. Акцията е организирана от гръцките синдикати в подкрепа на имигрантите и правата им на труд, безплатен достъп до медицинско обслужване, образование и осигуровки. Демонстрантите настояват да се запази закона за получаване на гръцко гражданство на всички деца на чужденци, родени в страната.

Демонстрациите имат и силен политически характер, не само поради участието в тях на активисти на левите партии. Неонацистите от "Златна зора" провеждат политика срещу всички чужденци в Гърция. Те дори се опитват да разделят нацията на мюсулмани и християни.

Гърците реагираха остро срещу акции на неонацисти, които пребиват имигранти, палят магазините им и дори настояват да не учат заедно с гърците в държавните училища.

В днешните антирасистки демонстрации участват и много гърци,които подкрепят правата на имигрантите.
По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна