Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около половин милион българи страдат от ХОББ

Снимка: Анелия Кръндева

Около половин милион българи страдат от хронична обструктивна белодробна болест. Повечето от тях обаче не знаят за заболяването и често търсят помощ в късен стадий, алармираха от Дружеството по белодробни болести.

Българските пулмолози, заедно с Националната пациентска организация, ще предприемат редица инициативи, за да бъде повишена информираността на хората. По този повод днес в Столичната община се провеждат безплатни измервания на дишането на служителите.

Хроничната обструктивна белодробна болест, или т. нар. ХОББ, е болестта на пушачите. В рисковите групи попадат и хората, които се отопляват с биогорива или не се хранят пълноценно. Риск представляват и климатичните промени, причина за честите грипни епидемии.

През миналата година по Здравна каса от ХОББ у нас са лекувани едва 76 000 българи. Това показва, че повечето хора подценяват симптомите и не търсят лекар и лечение.

ХОББ е болест на хората над 40 години със задух и хронична кашлица. Поради застаряване на населението тенденцията е за увеличаване на случаите.

Специалистите по белодробни болести припомнят, че заболяването се покрива от Здравната каса, която обаче заплаща едва 50% от стойността на клиничната пътека. У нас все още не е навлязло и съвременното кислородолечение, което може значително да удължи живота на болните.

По публикацията работи: Мая Данчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени