Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социолозите изпращат декларация до президента и министрите

Снимка: Венелина Попова

Емилия Ченгелова - социолог от БАН, коментира в предаването "Преди всички", че отделни социологически изследвания широко се раздухват, а не е ясно кой е поръчителят, как са произведени. Създава се едно негативно усещане за нещо нередно, което за жалост се приписва на науката социология като цяло. Академичната общност е длъжна да заяви, че електоралните изследвания са една малка част от социологията, която става обект на много сериозно и нормално в нашето пространство внимание. В годините на прехода електоралните изследвания винаги се изтикват на преден план и се оказа, че социологията намира лице в тази малка част, а социологическите изкследвания имат много по-широки функции.

Всяка кампания е съпроводена от скандали, които хвърлят петно върху науката социология. В академичната общност работят много сериозни хора, правят се изследвания във всички сфери. Нашата декларация цели да покаже, че науката социология има много по-широки отговорности и граници.

Българската социологическа асоциация апелира правилата и стандартите за правене на електорални изследвания да се спазват.

Цялото интервю на Веселина Миланова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна