Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кола-бомба избухна пред френското посолство в Триполи, Париж осъди атентата

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Кола-бомба избухна пред френското посолство в либийската столица Триполи. Официално бе потвърдено, че в атентата са ранени двама французи от охраната на посолството. Според свидетелствата, взривното устройство, причинило атентата, е било поставено в автомобил пред сградата, чиято фасада е частично разрушена.

Франция осъжда най-остро атентата срещу посолството й в Триполи и очаква от либийските власти да разкрият истината за този недопустим акт, който чрез Франция е насочен към всички страни от международната общност, ангажирани в борбата срещу тероризма, заяви френският президент Франсоа Оланд в съобщение по повод бомбената експлозия.

Мотивите за атентата не са известни, досега никой не се е обявил за негов поръчител. В последно време Франция получава немалко заплахи от джихадистки групировки. Те зачестиха от началото на френската военна мисия в Мали, за чието продължение снощи гласува френският парламент.

Френският външен министър Лоран Фабиюс отпътува за Триполи във връзка с бомбения атентат, извършен сутринта срещу посолството на Франция. Той заяви: 

Френските власти заедно с либийските ще направят всичко, за да хвърлят светлина върху това позорно деяние и да разкрият неговите извършители.

Фабиюс ще посети и двамата служители, ранени при взрива.

Този атентат е насочен не само срещу Франция, но и срещу всички страни, които се борят с тероризма, каза министърът.

В Триполи той е придружаван от спецчасти на френската жандармерия. Охраната на френските институции е засилена, а Френският лицей и Културният център са затворени.

Междувременно антитерористичният отдел на парижката прокуратура откри следствие във връзка с атената. Според експерти негови причинители могат да бъдат както екстремисти и ислямисти, така и бивши поддръжници на режима на Кадафи. Според първите заключения на либийското разследване колата-бомба е била паркирана пред посолството минути преди експлозията.

 

По публикацията работи: Юлия Талева – кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени