Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Лазаровден

Снимка: БГНЕС

Православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден, който е с подвижна дата и винаги е в предпоследната събота преди Великден. В календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - с възкресението на Лазар, живял в град Витания, близо до Йерусалим. Според фолклорната ни традиция, Лазаровден, "Лазарица", "Лазарова събота" е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене. Обичаят лазаруване е съхранен в много видински села. В по- големите населени места пък читалищни самодейци възраждат традицията.

Значението на празника обяснява отец Стилиян Табаков от столичния храм "Свети Свети Кирил и Методий":

Смисълът на днешното празнуване се състои в това, че именно в днешния ден спасителят се опитва да утвърди своите апостоли и да им покаже отново своето Божество. Да ги утвърди във вярата им не заради друго, а защото те ще видят в по-късния етап, след няколко дни, неговите страдания и неговата кръстна смърт. Именно тогава те ще се разбягат. Но за да бъдат поне малко укрепени във вярата си, нашият спасител възкресява Лазар.

На Лазаров ден много хора запалиха свещичка за здраве и се помолиха за благополучието на целия български народ в храм-паметника "Св. Александър Невски".

За любовта и себеотдаването между хората чуйте от отец Костадин от храм-паметника, който заяви, че е важно молитвите да идват от сърцето, за да бъдат чути:

Молитвите трябва да са истински и сърдечни. Здравето е важно, но не само физическото, а и духовното здраве, което е основно.

На днешния християнски празник, в Архитектурно - етнографския комплекс "Етър" край Габрово момичета показаха възстановка на един от най-хубавите народни обичаи Лазаруване:

Лазарките, облечени в празнични носии и накичени с пролетни цветя влязоха във всяка къща и работилница от етърската чаршия и с песните си пожелаха щастие и берекет. Майсторите, според традицията, ги дариха с яйца и дребни пари. Накрая девойките  отидоха на реката и пуснат по течащите води венчета, сплетени от върбови клонки. Лазарките, които участват в ритуала са 17-18 годишни момичета. Те се подготвят за лазаровата събота и изучават в Етъра народната обредност, песните и танците, които момите изпълняват на този ден.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени