Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Николай Петров: Назначена е проверка по случая с починалия 11-годишен Теодор

Снимка: БГНЕС

Назначена е проверка, която да установи реакцията на всички екипи по минути по случая с починалия в училище 11-годишен Теодор и обвиненията на родителите му за забавяне на линейката на Спешна помощ. Това съобщи в Пловдив министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. Обмисля се въвеждането на конферентна връзка между работещите на телефоните 112 и 150, за да се реагира по-бързо при обаждания за спешна помощ.

Министър Петров подчерта, че за решаване на проблема с недобрата синхронизация на телефоните 112 и 150 не може да се използва софтуерен вариант, защото той е много скъп и струва 14 милиона лева. Затова съвсем скоро ще бъде въведен друг принцип на комуникация при обажданията за спешна помощ:

Работим в посока с увеличение на един-двама служители още да може да се осъществява конферентната връзка - получава "112" обаждането, тогава един служител просто излиза от работа в "112" и почва да води конферентната връзка със "150". Това е нещото, което ще решим сега.  

Професор Николай Петров каза още, че другият голям проблем в спешната помощ е недостигът на кадри - за цялата страна това са близо 2 хиляди медици:

Това нещо се надявам да бъде решено със стратегията 2014-2020, в която има предвидени 300 милиона лева за спешна помощ. Надявам се това веднъж завинаги да реши проблема. Да се изградят такива спешни центрове като този - говорим за другата спешност, нали, спешна медицинска помощ, където са базите, да дооборудваме с апаратура и най-вече с кадри и тяхното заплащане.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени