Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждестранните медии за изборите в България

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В България се провеждат парламентарни избори, за които проучванията на общественото мнение не предвиждат ясен победител, пише Би Би Си. Масови протести срещу ниските стандарти на живот и широко разпространената корупция принудиха правителството на дясноцентристката партия ГЕРБ да подаде оставка през февруари. Подготвителният период преди изборите обаче беше белязан от апатия на избирателите и обвинения за измами.

Вчера прокуратурата обяви, че е открила в печатница 350 хиляди незаконни бюлетини. Предизборната кампания вече беше помрачена и от разкрития за незаконно подслушване на политици, припомня британската медия.

Българите започнаха да гласуват на оспорваните и напрегнати предсрочни избори, които се очаква да доведат до политическа безизходица и нови протести в най-бедната страна-членка на Европейския съюз, коментира телевизия Ал Джазира. Шестте милиона и 900 хиляди души, които имат право на глас, избират между кандидатите на 36 партии. Апатията сред гласоподавателите е широко разпространена, а предизборната кампания беше помрачена от скандал с незаконни подслушвания и обвинения за измами. Очаква се избирателната активност да бъде под 50 процента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна